Verkkokaupan perustaminen

Verkkokauppa on internetin välityksellä toimiva kauppa, joka toimii yleensä siten, että kuluttaja valitsee kyseisen yrityksen nettisivuilta haluamansa tuotteet ja lisää ne niin kutsuttuun ostoskoriin eli elektroniselle tilauslistalle. Järjestelmä laskee tuotteiden yhteishinnan ja asiakas tilaa tuotteet. Verkkokaupoissa maksetaan yleensä luottokortilla, postiennakolla tai pankkien tarjoamalla nettimaksulla. Verkkokaupan perustaminen on nykyään melko helppoa, ja sen voi perustaa joko itsenäiseksi yritykseksi tai jo olemassa olevan kivijalkaliikkeen rinnalle laajentamaan yrityksen toimintaa.

Maailmalla hyvin menestyneitä verkkokauppoja ovat esimerkiksi eBay ja Amazon, suomalaisista suosituista verkkokaupoista mainittakoon Verkkakouppa.com ja NetAnttila. Mikä sitten tekee verkkokaupasta menestyvän? Yksinkertaistettuna kuluttajien odotuksiin ja edellytyksiin vastaaminen tuo yritykselle enemmän asiakkaita, mikä puolestaan tekee yrityksestä taloudellisesti menestyvän. Tärkeintä on siis tehdä verkkokaupasta kaikin puolin mahdollisimman käyttäjäystävällinen. Suomessa ja muualla maailmassa on tehty kuluttajille useita kyselyitä koskien sitä, millä perusteella he valitsevat käyttämänsä verkkokaupat. Kaikissa tutkimuksissa nousee esille pääsääntöisesti samat asiat; helppokäyttöisyys, kilpailukykyiset hinnat, luotettavuus/turvallisuus, asiakaspalvelu, maksutavat, tuotevalikoima ja nopeus.

Pelkkä käyttäjäystävällisyys ei kuitenkaan yksinään riitä takaamaan verkkokaupalle menestystä. Lisäksi verkkokauppaa perustettaessa tulee huomioida, että tuotevalikoiman on riittävän suuri ja että tuotteille on kysyntää markkinoilla. Myös verkkokaupan löydettävyys on avainasemassa. Koska verkkokauppoja on nykyään paljon ympäri maailmaa, on oma verkkokauppansa saatava vielä erottumaan joukosta. Myös sivuston visuaalisuuteen on syytä kiinnittää huomiota, samoin kuin sivuston mainostamiseen.

Verkkokaupan perustamiseen on saatavilla myös ulkopuolista apua. E-liiketoiminnan asiantuntijayritykset tarjoavat kokemattomalle apua aina ulkoasusuunnittelusta markkinointipalveluun. Lisäksi verkkokaupan perustamisesta voi lukea internetistä useasta eri lähteestä sekä aiheesta kirjoitetuista koti- ja ulkomaisista kirjoista. Tietoa on hyvä olla, sillä tärkeintä verkkokaupan perustamisessa on hyvin tehty pohjatyö. Hyvin suunniteltu, toimiva ja onnistuneesti markkinoitu verkkokauppa takaa tyytyväiset asiakkaat. Tyytyväiset asiakkaat puolestaan levittävät sanaa hyvästä verkkokaupasta ja auttavat osaltaan näin verkkokaupan mainostamisessa. Laatuun kannattaa panostaa siis myös verkkokauppaliiketoiminnassa.