Erotu uuden yrityksesi kanssa loistavalla asiakaspalvelulla

Uuden yrityksen perustaminen on täynnä haasteita, ja pienin niistä ei varmasti ole se, kuinka saada yrityksesi erottumaan sen kilpailijoista. Jos kyseessä on fyysinen toimipiste, jossa asiakkaat voivat käydä tekemässä ostoksia, yksi hyvä ja toimiva tapa on tarjota poikkeuksellisen hyvää asiakaspalvelua. Se jää helposti asiakkaiden mieleen ja saa heidät palaamaan juuri sinun liikkeeseesi. Lisäksi erikoisen hyvästä palvelusta puhutaan mielellään muillekin.

Mistä hyvä palvelu sitten muodostuu? Kyseessä on kokonaisuus, joka pitää sisällään kaiken aina siitä hetkestä alkaen, kun asiakas astuu liikkeeseen sisään, siihen saakka, kun oven kello kilahtaa sen sulkeutumisen merkiksi. Suomalaiset kuluttajat eivät tunnu arvostavan ylitsepursuilevaa palvelua, vaan suosivat mieluummin aitoa, välittävää otetta. Mikäli et ole itse ainoa työntekijä liikkeessä, muodostuu henkilökunnan valmennus tärkeäksi – jokaisen pitää tuntea palvelun standardit ja sitoutua noudattamaan niitä.

Luonnollisen iloisen asiakaspalvelun lisäksi on luonnollisesti tärkeää, että liikkeen henkilökunta esiintyy ammattimaisesti edukseen ja tuntee myymänsä tuotteet. Myyjän tulisi osata tarvittaessa suositella asiakkaalle parhaita ratkaisuja ja auttaa ostopäätöksen tekemisessä. Kun sitten siirrytään kassalle, maksamisen tulisi tapahtua jouhevasti ja ilman viiveitä. Tässä toimii apuna hyvä, laadukas ja monipuolinen kassajärjestelmä. Yksi hyvä vaihtoehto on muun muassa Openpos, joka antaa hyvät valmiudet liikkeen kassanhoitoon.

Asiakasta ei kannata hylätä välittömästi, kun rahat vaihtavat omistajaa, sillä se saa ostajan tuntemaan itsensä “vain asiakkaaksi”. Sen sijaan myyntitapahtuman voi sulkea ja asiakkaan hyvästellä ilman kiiruhtamista. Toki ruuhkatilanteissa tämä voi olla hankalampaa, mutta muutaman sekunnin nipistäminen ei vaikuta palveluaikoihin. Hyvä asiakaspalvelu ei lopu siihen, kun asiakas poistuu kaupasta. Todellisuudessa kaikkein parhaat mahdollisuudet tehdä hyvä vaikutus asiakkaaseen on silloin, kun hän palaa jonkin ongelman vuoksi.

Tämä voi kuulostaa ristiriitaiselta; miten muka voi olla hyvä, jos asiakkaalla on ongelma? Kuitenkin juuri nämä ovat tilanteita, joissa voidaan erottua oikeasti hyvällä palvelulla. Jos asiakas poistuu uudestaan liikkeestä tyytyväisenä, voidaan olla melko varmoja, että hyvä sana kantaa hänen tuttavapiirilleen. Reklamaatioiden käsittelyssä voi käyttää apuna, tietysti itse ongelman ratkaisemisen lisäksi, vaikkapa asiakaslahjoja, alennuksia tai muita vastaavia hauskoja etuja, jotka varmasti ilahduttavat.